TROFEJ ZA SPORTAŠE GODINE SPORTSKIH NOVOSTI

U vitrinama legendi više od pola stoljeća

Svako veliko priznanje, svaki veliki uspjeh, velika pobjeda, uvijek sa sobom nosi i simbol tog dostignuća - diplomu, plaketu, medalju ili ono najdojmljivije - pehar. Pobjednik će ga s ponosom dići u zrak, poljubiti, možda i popiti šampanjac iz njega, a kasnije držati na vitrini ili na nekom posebnom mjestu. Uvijek će mu biti podsjetnik na nešto lijepo.

Trofej Sportskih novosti, koji se dodjeljuje najboljim sportašima Hrvatske, krasi vitrine sportskih legendi već više od pola stoljeća. I svaki pogled na njega izmamljuje im osmijeh na lice. Kao simbol velike sreće, uspjeha i ponosa.

Međutim, trofej SN uz sve što donosi svakom sportašu, nosi i još nešto što ga svrstava uz bok najvećim svjetskim trofejima. Uz nemali broj njih vežu se neobične i zanimljive priče. Dobro, možda ova nije toliko mitska i uzbudljiva kao priča o Trofeju Jules Rimet, ali dijeli istu komponentu - svojevrsnu misteriju.

Naime, Trofej Jules Rimet bio je namijenjen pobjednicima svjetskog nogometnog prvenstva, a razlikuje se od ostalih trofeja zbog nevjerojatne priče i avanture dostojne blockbustera. Taj trofej, na čijem se postolju nalazila grčka boginja pobjede, tijekom Drugog svjetskog rata više puta bio je u rukama Talijana, Japanaca i saveznika, a nakon rata čak je bio bačen na smetlište. Prije početka SP-a 1966. u Engleskoj bio je ukraden, a na posljetku ga je pronašao pas Pickles, koji je ubrzo postao medijska zvijezda. Nakon što je 1970. Brazil osvojio treći svjetski naslov, trofej im je bio dodijeljen u trajno vlasništvo. Međutim, ubrzo je ukraden i do danas se ne zna njegova sudbina.

Naravno, sudbina trofeja Sportskih novosti je poznata, ali dio misterije krije se u njegovoj povijesti.

Iako smo sve pretražili, nismo uspjeli pronaći godinu kad se počeo dodjeljivati trofej za sportaša godine. Vjerojatno negdje sredinom 1960-ih jer su se na početku kao nagrade sportašima dodjeljivale plakete. Na žalost, ni preko skica nije se mogao pronaći autor i njegova inspiracija za trofej. Inače, prve pronađene skice datiraju iz 1967. godine - otkrit će Ines Hudetz prilikom posjeta IKOM-u, tvornici kovanica i obojenih metala, koja od početaka surađuje sa Sportskim novostima. U IKOM-u, koji je napravio i prvo Rabuzinovo sunce, trofej za pobjednika nogometnog Kupa Hrvatske, pojasnili su nam detaljnije.

Skice koje imamo su iz odjela pripreme koji je obrađivao i razrađivao što su dizajneri nacrtali. Tamo su inženjeri pisali od kakvog se materijala radi i sve specifikacije, zatim naslov, za koga je rađeno i kratak opis. Nismo uspjeli otkriti ni tko je potpisan na tim skicama. U ono vrijeme bilo je više ljudi koji su dizajnirali, nisi birao između dvoje-troje, već između 10-20 dizajnera. I na žalost, puno toga je izgubljeno tijekom preseljenja tvrtke na novu lokaciju - objasnit će Lidija Hudetz.

Trofej za sportaše godine nije prijelazni, već se svake godine radi novi i unikatan od bakra. Ipak, prilikom posjeta uspjeli smo saznati jedan zaista rijedak podatak u današnja vremena.

Prema svemu, ovo je najdulja suradnja koju imamo. Ne postoji ni jedan drugi pokal koji smo takav niz godina radili kao za Sportske novosti. Ovo je najdugovječniji projekt tvrtke - završila je Lidija Hudetz.

Trofej Sportskih novosti ispisao je tako svoju priču. I piše je svake godine ispočetka. S novim sportskim uspjesima, s novim sportskim legendama...Ponosni sponzor