Izložba ponosa u centru Zagreba

Header

01.12.2015

Autor:

Tvrtko Puljić

Ako vas put nanese u srce Zagreba, koji ovih dana u godini izgleda čarobno, svakako svratite u Vinyl bar u Bogovićevoj. Tamo će vas dočekati izložba povodom 70. godišnjice Sportskih novosti, zauvijek zamrznuti djelići povijesti naših novina, ali i hrvatskog sporta, koji će namjerniku otkriti posebni fluid u 35 pripremljenih fotografija. One dolaze iz arhive SN, iz Hrvatskog športskog muzeja te Cropixa, a svaka od tih velikih fotografija skriva u sebi priču o velikom događaju sjajno zabilježenim okom kamere vrhunskih fotoreportera.

Cijela je jedna povijest stala je u sobicu u Vinylu i tu se doista ima toga za pogledati. Od Šukerova pogotka Francuzima pa sve do Janičina perfektnog zavoja, onog trenutka vječnosti kad je i sama svjesna da se bolje toga ne može pa u nekom skladu savršenstva i božjeg talenta ona se smije dok skija.

Tu je onaj skok Blanke Vlašić kojim je na Hanžeku preskočila 2,08 m, a tu su i slavlja, poput onog Mate Parlova, kojega masa odnosi iz ringa ili pune splitske rive, koja slavi Gorana Ivanišević po osvajanju Wimbledona, a on nosi dres Dražena Petrovića.

U svemu tome bile su kao medij, ono što im je bio i zadatak kroz ovih sedam desetljeća, i Sportske novosti. Najbliže borilištu, najbliže svim generacijama koje su ih u tih 70 godina živjele.

Izložba, zgodnog naziva sn FO70 nalazit će se u Vinylu u Bogovićevoj sve do 10. prosinca jer središnja proslava našeg velikog jubileja dogodit će se dan kasnije, 11. prosinca na gala proglašenju najboljih sportaša Hrvatske za 2015. godinu.