Sandra i Ivan, karatašice i Sinkovići najbolji u 2015. godini

Header

11.12.2015

Autor:

Zlatko Karlo

Proglašenje najboljeg sportaša i sportašice, ekipe i momčadi godine u izboru Sportskih novosti, jedinog pravog sportskog lista u zemlji, koji ove godine slavi 70. godišnjicu, priredba je koja se čeka s posebnim nestrpljenjem.

Na 64. izboru za najboljeg sportaša i sportašicu u Hypo centru vodili su nas Mila i Mihovil Horvat iz Sportske redakcije HRT. Direktor Sportskih novosti Janko Goleš pozdravio je prisutne, zahvalio se svim zaposlenicima i honorarcima Sportskih novosti od prvih dana pa sve do danas.

Kako već priliči tradiciji, a na nju u SN-u još uvijek puno polažemo, cijeli spektakl počeo je izborom najbolje ekipe. Josipu Brekalu, nogometašu Dinama i reprezentativcu U-17 koja je u Čileu na SP igrao četvrtfinale. Njemu je pripala čast proglasiti najbolju ekipu u 2015. - karate reprezentaciju u sastavu Azra Saleš, Ana-Marija Bujas Čelan, Ana Lenard i Ivona Tubić.

Ana-Marija se zahvalila:
Nismo očekivale nagradu, ali smo joj se nadale. I ona nam je veliki poticaj za dalje. Njezina kolegica Ana otkrila je tajnu uspjeha:
Trener i treniranje, tajna je samo u tome. Andreja Pavlović, mlada stolnotenisačica i europska prvakinja, predstavila je momčad godine. To su braća Valent i Martin Sinković, od kojih se na pozornici pojavio samo Valent, ispričavši nedolazak brata:
Martin je dobio temperaturu neposredno prije odlaska na dodjelu pa mi je sve pomalo čudno bez njega i zato drhtim. Čudno mi je zato što se tri godine za redom zajedno penjemo na ovu pozornicu, posljednje dvije u dvojcu, a sad sam sam.

Uletjela je Mila Horvat protupitanjem:
Ne znači li to valjda da ćete od sada veslati u samcu?
Naravno da ne - odvratio je Martin, objasnivši još da mu je svaka sljedeća nagrada još slađa i draža.

Uz njega je na pozornici bio i njihov trener Nikola Bralić, službeno najbolji veslački trener na svijetu, koji je vrlo hrabro na upit gdje su granice braće Sinković rekao:
Zlato na OI u Riju!

Ekipni su sportovi “namireni”. Uslijedio je trofej za fair-play, koji je zaslužilo rukometaš Drago Vuković.
Valjda sam se promijenio u posljednje dvije godine jer sam tada dobio crveni karton već u 47. sekundi, a, evo, dvije godine kasnije trofej za fair-play. Baš sam postao dobrica - rekao je Drago.

Priredba se približavala vrhuncu, Borna Devald, mladi tenisač, pobjednik Orange Bowla, najboljom sportašicom Hrvatske proglasio je atletičarku Sandru Perković, kojoj je nagradu uručio bivši stolnotenisač Dragutin Šurbek, pet puta laureat u našem izboru.

Sandra sretna i nasmijana kaže:
Sezona je bila odlična, dosad sam osvajala zlata, sada sam uzela srebro da upotpunim kolekciju.

S protupitanjem je uletio Mihovil Horvat:
A što ćemo s Kubankama na OI?
Poslat ćemo ih tebi da ih riješiš - odgovorila je Sandra u svom stilu, nasmijavši sve prisutne u dvorani Hypo centra.

I na kraju veliko finale - najbolji sportaš je Ivan Rakitić, nogometaš Barcelone. Nominirane u ovoj kategoriji najavila je taekwondašica Doris Pole, europsko juniorsko srebro. Ivan, na žalost, zbog obveza u Barceloni nije mogao biti prisutan pa je nagradu iz ruku prve dobitnice trofeja SN još davne 1952, nekada atletičarke, a kasnije novinarke Milke Babović, primio njegov otac Luka.

Ivan se video-porukom zahvalio svima na nagradi:
Drago mi je što je moj trud prepoznat, zahvalan sam mnogima na tome, a posebno ženi i kćeri, koje mi daju snagu, roditeljima, napose ocu, koji je odmalena uz mene i bez koga to ne bih uspio što jesam.

Otac Luka, vidno ganut i sa suzama u očima, zahvalio se još jednom onima koji su glasali, ali i onima koji nisu, za njegova Ivana, čestitajući rođendan Sportskim novostima.

Za kraj je Vedran Mornar, ministar znanosti, obrazovanja i sporta, čestitajući rođendan Sportskim novostima, u kojima je njegov otac radio od početka, poručio:
Iako kao zemlja u sport ulažemo manje od polovice godišnjih primanja tenisača Novaka Đokovića, nadam se da ćemo i dalje nalaziti modele kako financirati sport jer sportaši to zaslužuju.